Conall

De Paperclip van Schuitema

Een stoel van D3-Fana ontworpen door Paul Schuitema. Door zijn vorm doet de stoel denken aan een vervormde paperclip en zit best ingenieus in elkaar. De stoel krijgt vaak “de soort van Gispen stoel” naam. Maar ja, hij is dus van Schuitema.

Net als bij de stoelen van Gispen, de Wit en anderen zijn de metalen buizen verchroomd en de armleggers van bakeliet.
Het frame van deze stoelen is nog in goede staat maar de de bekleding en de vulling was om te huilen.

De vulling van de rug is vervangen, net als de afwerking van de zitting. Het origineel is opgebouwd met spiraalvering, waarvan de afwerklaag geheel versleten was.
De vulling van de zitting bevat nog steeds spiraalvering maar is modern afgewerkt. Waardoor de vorm en het zitcomfort weer is zoals die hoort.

  • Ontwerper: Paul Schuitema
  • Type: Onbekend
  • Fabrikant: 3D Fana
  • Jaar: Rond 1935
  • 46 cm diep/46 cm breed/48 cm hoog

Paul Schuitema (1897-1973) geldt als een van de meest vooraanstaande Nederlandse vertegenwoordigers van het modernisme. Hij geniet internationale faam als ontwerper, graficus, fotograaf en filmer.
In 1932 is hij medeoprichter van meubelfabriek D3. In zijn ontwerpen voor D3 koppelde Schuitema eenvoud aan comfort. Karakteristiek voor veel van Schuitema’s modellen is verder de ronde, doorlopende armlegger. Deze zorgen voor comfort en extra stevigheid.

De Nederlandse meubelfabriek Gebroeders van der Stroom brengt onder het label Dutch Originals een aantal van de buismeubelen van Schuitema weer in productie.

PREV

Gispen 356 bureaustoel

NEXT

Dutch Originals Gispen 401