Conall

Swan chair by Arne Jacobsen

Deze Swan kwam binnen met een lekker afgeleefde roze Tonus, en is opnieuw gestoffeerd in de dieprode Tonus 207. De basis van de stoel was nog in goede staat en had dus alleen een nieuwe stof en wat liefde nodig.

Ze was mijn eerste Swanchair, en ik moet toegeven, ik vond het best een spannend ding. De ronde vormen in combinatie met de stof gaf wat denkwerk. Want hoe combineer je deze twee. De voorkant van de stoel wordt de stof verlijmd met de basis van de stoel, hierdoor staat de stof niet op spanning maar neemt wel de vorm aan van de stoel. De achterkant is geheel met de hand dicht genaaid. 

Het was t denkwerk waard, want het resultaat mag er zijn, als ik t zelf zeg.

[easingslider id=”2229″]

De Geschiedenis

De Swan Fauteuil werd door Arne Jacobsen in 1958 ontworpen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen. Hij had de opdracht gekregen het hotel te ontwerpen én in te richten. Een groot project dus, waarbij hij zijn visie op het samenspel tussen architectuur en design in praktijk kon brengen.

De zachte, organische vormen van de Swan Fauteuil vormden een prachtig contrast met de strakke horizontale en verticale lijnen van het hotel zelf. De Swan Fauteuil kreeg een plekje in de hotellobby, naast de iconische Egg Chair Fauteuil en verschillende andere meubels van Arne Jacobsen. Beide fauteuils waren dankzij hun ronde lijnenspel echte eyecatchers en technologisch vernieuwend, want tot op dat moment was het nog niet mogelijk gebleken meubels met dergelijke vormen te produceren.

De reden dat het bij de Swan Fauteuil wel lukte, is omdat de kuip gemaakt wordt van stevig schuim, dat gemakkelijk gevormd kan worden. Het schuim wordt vervolgens bekleed met leer of stof. Om tot de perfecte vorm te komen, schaafde Arne Jacobsen dagenlang aan een model van klei in de garage van zijn zomerhuis. Als een waar kunstenaar werkte hij daar aan deze prachtige fauteuil en creëerde zo een absoluut designicoon. Het onderstel van de fauteuil is gemaakt van aluminium en staat op een gepolijst stalen voet.

  • Zithoogte: 40/48 cm. 
  • Afmeting: b. 74 x h. 77/85 x d. 68 cm
  • Designer: Arne Jacobse
  • Fabrikant; Frits Hansen
PREV

Loungen doe je op kussens

NEXT

Rob Parry Lotus 1611 easy chair