Conall

rob parry lotus chair

Design van Rob parry Lotus chair

In de jaren 50 en 60 ontwierp Rob Parry Lotus chair in verschillende variaties. Het was als het ware een groeiende collectie.
De fauteuils zijn inmiddels een begrip in de vintage en mid century wereld. Het ontwerp van de Lotus en 1611 modellen ontstonden naar de vorm van de mens, de wensen qua comfort en design. Het effect is een beeldschone maar vooral comfortabele fauteuils.

Een collectie Lotus chairs die alsmaar doorgroeide

Inmiddels heb ik er al best een aantal gestoffeerd en daarom dacht ik, hoe leuk is t om een overzichtje te maken van de mooiste meest representatieve Lotus stoelen die ik heb gestoffeerd. (dan kom je er dus achter dat je eigenlijk lang niet alles goed op beeld hebt… )

Voor hen die niet bekend zijn met de Lotus easy chair een kleine introductie.
Waar het ontwerp begon weet ik niet precies, en aan Rob Parry kunnen we t niet meer vragen.

“Zijn ontwerpen wordt als humaan Modernisme getypeerd, waarin het zich onderscheid van het vooroorlogse Modernisme door een grotere mate van comfort in de ontwerpen. Hij had oog voor functionaliteit en gebruikersgemak.”

(Wilma Knol, https://www.wdka.nl/news-events/in-memoriam-rob-parry-1925-2023)

Het meest typerende en terugkomende onderdeel van de stoel is het matras. Welke van de Lotus of de 1611 versie je ook tegenkomt. Een matraskussen welke in onderdelen is opgedeeld zodat er een mooie compositie van vlakken ontstaat.
Daarnaast zijn de typische rubber singelbanden een overeenkomst. Kom je er een tegen bij het vuil, op een rommelmarkt, kringloop en de banden zijn vergaan, lekker kopen en laten vervangen. Het kan!

Dan het grootste verschil tussen de modellen; Het materiaalgebruik en afwerking van de details. Zo was er voor elk budget wel een Lotus chair. Van eikenhouten frame tot een frame met origineel palissander, teakhouten armleuningen en vernikkelde stalen voet en alles wat er tussen zit.

Feiten Lotus 1611 

Periode: 1950-1960
Designer: Rob Parry
Producent: Gelderland
Materiaal: soms Metalen frame, gelakt hout en kussens.
Formaat 72 x 84 x 88 cm (lxdxh)
Zithoogte: 37 cm

PREV

Scandinavisch Design; De Tove van Bovenkamp

NEXT

Custom made bank, in samenwerking