Rob Parry Lotus stoel
Ook weer een stoel van het vuil,… Wat gooien mensen toch weg, ze weten het zelf niet!
Dit keer de 1611 van Rob Parry geproduceerd door Gelderland de ster uit de jaren 50. De Lotus, ook wel matras fauteuil genoemd.
De staat was om te huilen, de kussens waren versleten en zompig van de schuur en het hout was schraal van het niet onderhouden. Na een nieuw “matras” en een geweldige Ploegwool eromheen in okergeel doet tie weer helemaal mee als eyecatcher in huis. Het frame is van teakhout, met als specifiek onderdeel het boemerang zijprofiel waardoor zitting en rug aan elkaar vast zitten. De vering in de rug in de vorm van metalen veren omhuld met coating die de tijd goed heeft doorstaan. De rubber singels zijn vervangen voor pirelli’s waardoor de zit weer is zoals tie hoort.
De vintage look heeft tie nog steeds, maar helemaal fris als een echte nieuwkomer.
Modelnaam: Lotus 1611
Ontwerper: Rob Parry
Fabricant: Gelderland de Ster
Ontwerp jaar: jaren 50
afmetingen: 80 D x 70 W x 88 H cm
zithoogte: 38 cm
Algemene informatie Rob Parry
Rob Parry (Den Haag, 1925) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn belangrijkste leermeesters waren Cor Alons, Paul Schuitema en Gerrit Rietveld op wiens bureau hij werkte. Op het bureau van Rietveld werd ook de basis gelegd voor zijn interesse in tentoonstellingsvormgeving.
Tot 1995 ontwierp hij interieurs, meubels, stands, tentoonstellingen, sieraden, belettering en speelgoed. Daarnaast was hij dertig jaar lang verbonden als docent architectonische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Parry ontwierp in de jaren vijftig en zestig een groot aantal meubels, onder andere voor Meubelindustrie Gelderland. Een groot succes bij Gelderland werd zijn matrasfauteuil (model ‘1611’) die in een oplage van meer dan 60 duizend stuks is geproduceerd.
Ontwerpen van Rob Parry bevinden zich onder andere in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Museum voor Communicatie in Den Haag en Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch.